Unknown 28 Haziran 2013 Cuma

DİYELİM ki bir apartman sakini sizin köpeğinizin çok havladığını öne sürerek sizi Çevre İl Müdürlüğü’ne şikayet ediyor ve size köpeği uzaklaştırmanız için uyarı geliyor. Köpek uzaklaştırılmaz ise de para cezası geliyor. Eğer ses ölçümü yapılmamışsa bu cezanın hiç bir geçerliliği yoktur, sakın ödemeyin.
Öncelikle apartman yönetim planı iyi okunmalı. “Apartman yönetim planı” apartmanın inşası bittikten sonraki ilk toplantıda yapılır. Yani apartman kaç yıl önce inşa edildiyse, o ilk toplantıda evcil hayvan beslenemez” diye bir karar yönetim planına konulmuş ve kat sahipleri tarafından imzalanmışsa yapılabilecek fazla bir şey yoktur. Sonradan konulan kararların (şikayet öncesi-sonrası) hükmü yoktur.

Apartman yönetim planı çok önemli
Aşağıda sıralananlar, apartman yönetim planında böyle yazılı bir madde olmaması halinde yapılacaklardır:
1- Köpekten rahatsız olmayan apartman sakinlerinin beyanları alınır. Örnek: Apartmanın şu numaralı dairesinde oturan X kişisinin köpeğinin bu apartmanda oturması bizi hiçbir şekilde rahatsız etmemektedir. Şikayetçi değiliz.
Toplu imza, muhtardan imza sahiplerinin o apartmanda oturduklarına dair onay.
2- Mahkemede savunma: Eğer o apartmanda köpekle beraber eskiden beri oturuluyor ve şikayet son zamanlarda yapılıyorsa, o zaman niye simdi şikayet ediyor? Şikayet sahibinin köpeği bir şekilde taciz ederek havlamasına sebep olduğu söylenebilir.
3- Çevre İl Müdürlüğü’nden gürültü seviyesinin tespiti. Yani kendi evindeki köpeğin çıkardığı sesin kamuyu rahatsız edip etmediğinin tespiti. Ses tespiti “desibel” olarak yapılıyor. Bunda birkaç önemli nokta var:
a) Ses tespiti şikayetçi olan kişinin evinden, yani başka bir daireden yapılır. Ayrıca tek bir kere köpeğin yüksek sesle “hav” demesi, ölçüm için yeterli değildir. Bu işin usulü, mühürlü bir teyp kullanılarak şikayetçi kişinin evinden en az bir gün boyunca sürekli ölçüm yapılmasıdır.

Başka bir köpeğe havlaması doğal
b) Genel çevrenin ses düzeyi köpeğinkine çok yakınsa köpeği savunma hakkınız doğuyor.
c) Diğer bir savunma yöntemi: Apartmanda başka havlayan köpek varsa haliyle köpekler haberleşmek için havlayacaklardır. Bundan doğal bir şey yoktur, bu köpeğin içgüdüsel bir davranışıdır. Bu durumda neden benim köpeğim şikayet konusu oluyor da diğeri olmuyor?
d) Köpeğin sesi ciddi boyutlardaysa, ama ses tespiti yapılmamışsa eğer, şikayet sahibinin elinde hiçbir delil yok demektir.
4- Köpek sahibinin kusuru olmadığının ispatı da gerekli. Yani köpek sahibi olarak ben köpeğimi balkona mı kilitliyorum? Ya da aç mı bırakıyorum? Köpeğimin havlaması için bir neden yaratmadığımı ispat edersem eğer, bu durumda tek ihtimal bir başkasının köpeğin havlamasına sebep olduğudur.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince sahipli köpek ve kedilerin belediyelere kayıt edilmesi gerekmektedir. Bu, bir anlamda o hayvanın size ait olduğuna dair resmi sicil kaydıdır. Belediyede kaydı olmayan hayvanlar sokakta bulunduklarında, sahipsiz hayvanlar olarak işlem görürler. Herhangi bir anlaşmazlık (çalınma, bulunma veya üçüncü şahısların evcil hayvanınız üzerinde hak iddia etmeleri vs) halinde de belediye kayıtları, sizin o hayvanın yasal sahibi olduğunuzu ispatlayan en güçlü belgedir.

-alıntı-

0 yorum for " Apartmanda köpek bakılması ve yasal yükümlülükler... "

Blogger tarafından desteklenmektedir.