Unknown 7 Ocak 2014 Salı

Yılmaz Güney Kimdir? Kısaca Hayatı - Biyografisi



Yılmaz Güney, kimliğinde yazan adı ile Yılmaz Tütün, 1 Nisan 1937 yılında Adana'da doğdu. Çocukluk yıllarında sinema salonlarında çalıştı. Türk sinemasına ilk adımını da öyle atmış oldu. Ama hayatını değiştiren olay yönetmen Atıf Yılmaz'la tanışmasıyla oldu. Asistanı olarak işe başladı. 

"Bu Vatanın Çocukları" ve "Ala Geyik" filmlerinin senaryolarını yazdı. Bu filmlerde oyunculuğa da ilk adımını attı. Her ne kadar sinemacı kimliğiyle bilinse de edebiyatla ilişkisi de hep güçlü oldu. Hayatına yön veren olaylar da kalemi nedeni ile başladı. 1961 yılında 18 ay hapis cezası aldı. Mahkumiyeti biter bitmez de beyaz perdeye geri döndü. Küçük bütçeli filmlerde başı dik duran Anadolu çocuğu rolleriyle bütünleşti. Kendine sarsılmaz bir yer edindi. "Çirkin Kral" lakabı da o dönemde geldi. 

Güney, o zamana kadar olan oyuncu profilini altüst etti. İyilerin yakışıklı, kötülerin de çirkin olduğu dönemler geride kaldı. Efsaneleşmeye doğru giderken yönetmen koltuğuna da oturdu. Türk sinemasının önemli filmlerinden "Umut"u çekti. Altın Koza Film Festivali'nde en iyi film ödülünü aldı. Sonraki yıllarda Çirkin Kral'ın kariyeri de özel hayatı da hareketli geçti. 12 Mart Darbesi sırasında 10 yıl hapse mahkum edildi. Genel afla çıktı. Klasikler arasında yer alan ve müziğiyle de çok sevilen "Arkadaş"ı da o yıl çekti. Ancak Çirkin Kral'ı yine mahpusluk bekliyordu. Adana'da bir hakimin öldürülmesine karıştı. 19 yıl hapse mahkum edildi. 

Cezaevinde de üretmeye devam etti. O dönemde kaleme aldığı "Sürü" ve "Yol" filmleri, Türk sinemasının klasikleri arasına girdi. 1981'de Isparta Yarı Açık Cezaevi'nden izinli olarak ayrıldı. Bir daha vatan topraklarına dönmedi. "Yol" filminin kurgusunu tekrar yaptı. Cannes Film Festivali'nde en iyi senaryo ödülünün sahibi oldu. Güney, yurda dönme çağrılarına uymaması sebebiyle 1983'te Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Aynı yıl Fransa'da "Duvar" adlı filmin yönetmenliğini yaptı. 9 Eylül 1984'te yaşamını yitirdi. 

0 yorum for " YILMAZ GÜNEY KİMDİR KISACA "

Blogger tarafından desteklenmektedir.